کمیسیون های تخصصی
مجلس داراى كميسيونهاى خاص شامل كميسيونهاي مشترك، ويژه، تلفيق، تحقيق، تدوين آييننامه داخلى مجلس، اصل نودم (90) قانون اساسي، و كميسيونهاى تخصصى با محدوده وظايف مشخص بهشرح مواد اين آييننامه خواهد بود. تعداد اعضاي كميسيون تحقيق و كميسيون تدوين آييننامه داخلى مجلس هر كدام پانزده نفر و اعضاي ثابت كميسيون اصل نودم(90) قانون اساسي و تعداد اعضاي كميسيونهاي تخصصي و نيز نفرات عضو با رعايت مواد اين آييننامه و رأي اكثريت نسبي اعضاي جلسه مشترك هيأت رئيسه و رؤساي شعب تعيين ميشود و تعداد اعضاي كميسيونهاي مشترك، ويژه و تلفيق طبق مواد اين آييننامه تعيين ميشوند.
تبصره- تعيين مصاديق و تهيه شرح وظايف و اختيارات كميسيونها با رعايت كليت آييننامه داخلي مجلس شوراي اسلامي توسط هيأت رئيسه مجلس يا هريك از كميسيونها و يا حداقل پنجاهنفر از نمايندگان پيشنهاد ميشود و پس از تصويب در جلسه مشترك هيأت رئيسه مجلس، اعضاي كميسيون تدوين آييننامه داخلي و رؤساي كميسيونهاي تخصصي اجراء ميشود.
جلسه مشترك فوقالذكر به رياست رئيس يا يكي از نواب رئيس مجلس و با حضور حداقل دوسوم اعضاء رسميت مييابد و مصوبات آن با رأي حداقل دوسوم اعضاي حاضر معتبر خواهد بود و مصوبات به اطلاع نمايندگان خواهد رسيد.
كميسيونهاي خاص
1) كميسيون مشترك: درمورد طرحها و لوايحى كه به تشخيص هيأت رئيسه به دو يا چند كميسيون ارتباط اساسى داشته باشد، كميسيون مشترك تشكيل مىگردد. تعداد اعضاي كميسيون مشترك بيست وسه نفر ميباشد. تعيين سهم هر كميسيون بهوسيله هيأترئيسه مجلس و انتخاب آنان توسط كميسيون ذيربط ميباشد. كميسيون مشترك در انتخاب هيأت رئيسه و ارائه گزارش و ساير مقررات مانند ديگر كميسيونها اقدام مىنمايد.
2) كميسيون ويژه: در مسائل مهم و استثنائى كه براى كشور پيش مىآيد و دراين خصوص تشكيل كميسيون ويژهاى براى رسيدگى و تهيه گزارش ضرورت پيدا مىكند، به پيشنهاد حداقل پانزده نفر از نمايندگان و تصويب مجلس، اين كميسيون تشكيل مىشود. اعضاى كميسيون ويژه كه پانزده نفر خواهند بود، مستقيما در جلسه علنى توسط نمايندگان با رأى مخفى و اكثريت نسبى انتخاب خواهند شد. هيأت رئيسه كميسيون ويژه همانند ديگر كميسيونها انتخاب خواهد شد.
تبصره- هيأت رئيسه مجلس ميتواند طرحها و لوايحي را كه در حوزه مسائل مربوط به كميسيون ويژه تشخيص دهد به آن كميسيون ارجاع نمايد.
3) كميسيون تلفيق: بهمنظور تنظيم اصول و مفاد برنامههاى توسعه و لوايح بودجه كل كشور و ايجاد هماهنگى بين كميسيونهاى تخصصى مجلس شوراى اسلامى، پس از تقديم لايحه مربوط توسط دولت به مجلس، كميسيون تلفيق مركب از؛ كليه اعضاى كميسيون برنامه و بودجه و محاسبات، دونفر از هريك از كميسيونهاى ديگر (غيراز كميسيونهاى تحقيق و تدوين آييننامه داخلى مجلس) اعضاى مذكور در بند (2) توسط كميسيونهاى مربوطه انتخاب و به هيأت رئيسه مجلس معرفى مىشوند. مأموريت اين كميسيون تا تصويب نهائى قانون برنامه توسعه و يا لايحه بودجه سالانه كل كشور ادامه مىيابد.
تبصره- كميسيون تلفيق با حضور اكثريت مطلق اعضاء رسميت مييابد.
4) كميسيون تحقيق: به منظور بررسى اعتبارنامههايى كه توسط شعب مورد تأييد قرار نگرفته و يا از سوى نمايندگان مورد اعتراض واقع شده است هر يك از شعب موظفند پس از تعيين هيأت رئيسه خود، بلافاصله دو نفر از اعضاى خود را كه آگاهى بيشترى به مسائل حقوقى داشته و از صلاحيت لازم برخوردار باشند بهعنوان اعضاى اصلى و علىالبدل كميسيون تحقيق انتخاب نمايند و نتيجه را به هيأت رئيسه گزارش تا در جلسه علنى قرائت گردد.
5) كميسيون تدوين آييننامه داخلى مجلس: هر شعبه يك نفر ديگر از اعضاي خود را كه واجد صلاحيت باشد براى تشكيل كميسيون تدوين آييننامه داخلى مجلس معين و نتيجه را به مجلس گزارش خواهد كرد. اين كميسيون علاوه بر انجام وظايف مقرر در اين آييننامه طرحهاى مربوط به اصلاح آييننامه داخلى مجلس را رسيدگى كرده و نظر خود را به مجلس گزارش مىنمايد تا مطابق آييننامه مورد بررسى قرار گيرد.
6) كميسيون اصل نودم (90) قانون اساسى: به منظور سامان دادن و كارآمد سازي مجلس و نمايندگان، خصوصاً نسبت به طرز كار قواي مجريه و قضائيه و مجلس مبتني بر اصول متعدد قانون اساسي بالاخص اصل نودم(90)، كميسيوني به نام اصل نودم(90) قانون اساسي تشكيل ميگردد تا طبق قوانين مصوب مربوط به خود اداره و انجام وظيفه نمايد. اعضاي اين كميسيون به شرح ذيل است:
از هركميسيون تخصصي يكنفر با معرفي كميسيون مربوطه و هشت نفر ازنمايندگان كه توسط رؤساي شعب و هيأت رئيسه به عنوان اعضاي ثابت انتخاب ميشوند
تبصره 1- رئيس كميسيون با پيشنهاد هيأت رئيسه مجلس از بين اعضاي ثابت كميسيون و با رأي مجلس براي مدت يكسال انتخاب ميگردد. تبصره 2- اعضاي ثابت كميسيون نبايد عضو كميسيونهاي تخصصي مجلس باشند.
كميسيونهاى تخصصى
هريك از كميسيونهاى تخصصى مجلس كه مطابق اين آييننامه تشكيل مىگردند در محدوده تخصصى خود داراى وظايف و اختياراتى نظیر : بررسيطرحها و لوايح ارجاعي و گزارشآن به مجلسشوراياسلامي، بررسي و تصويب آزمايشي طرحها و لوايح و همچنين تصويب دائمي اساسنامه سازمانها، شركتها و مؤسسات دولتي يا وابسته به دولت طبق اصل هشتاد و پنجم (85) قانون اساسي، رسيدگي به درخواستهاي تحقيق و تفحص، رسيدگي به سؤال نمايندگان از رئيس جمهور و وزيران، بررسي موارد ارجاعي از لوايح برنامه توسعه و بودجه سالانه و گزارش آن به كميسيون تلفيق، كسب اطلاع از كم و كيف اداره امور كشور، دريافت و بررسي گزارشهاي عملكردي و نظارتي از اجراي قوانين مربوط به دستگاههاي ذيربط، تهيه گزارش موردي و سالانه در خصوص امور اجرائي دستگاهها و نحوه اجراي قوانين به خصوص قانون برنامه توسعه و بودجه سالانه و ارائه نكات مثبت، منفي و پيشنهاد نحوه اصلاح آن و تقديم گزارش به مجلس جهت قرائت را بر عهده دارند.
تبصره 1- كميسيونها رأساً يا با تقاضاي حداقل ده نفر از نمايندگان ميتوانند در موارد مهم و حساس و در مواجهه با تخلفات يا سوء مديريت، با دعوت از مسؤولان ذيربط موضوع را بررسي نموده و گزارش آن را به هيأت رئيسه ارائه نمايند. درصورتي كه درخواست بررسي از سوي نمايندگان باشد حداكثر پنج نفر از آنها ميتوانند در تهيه گزارش با كميسيون مشاركت نمايند. هيأت رئيسه ميتواند گزارش مذكور را در دستور كار مجلس قراردهد. در اينصورت سخنگوي كميسيون و نماينده دولت هركدام به ميزان پانزده دقيقه و ششنفر از نمايندگان به قيد قرعه از بين متقاضيان هركدام به ميزان پنج دقيقه، نظرات خود را بيان مينمايند.
تبصره 2- پاسخ دولت راجع به گزارشهاى كميسيونهاى تخصصى در دستور كار مجلس قرار گرفته و قرائت خواهد شد. پس از آن حسب درخواست كميسيونهاى تخصصى، موضوع گزارشهاى ياد شده جهت بررسى به كميسيون اصل نودم (90) قانون اساسي ارسال و كميسيون مذكور نتايج بررسى خود را به مجلس ارائه خواهد كرد.
تبصره 3- كميسيونهاى تخصصى مجلس مىتوانند به تعداد كافى مشاور ذىصلاح به ويژه از ميان نمايندگان ادوار گذشته كه در مسائل كميسيون صاحب تخصص و تجربه باشند از طريق هيأت رئيسه به خدمت بگيرند.
1) كميسيون آموزش و تحقيقات: كميسيون آموزش و تحقيقات براى انجام وظايف محوله در محدوده آموزش و پرورش عمومى، آموزش فنى و حرفهاى، آموزش عالى، تحقيقات و فناورى، مطابق ضوابط اين آييننامه تشكيل مىشود.
2) كميسيون اجتماعي: كميسيون اجتماعى براى انجام وظايف محوله در محدوده امور ادارى و استخدامى، كار، اشتغال، روابط كار و تعاون مطابق ضوابط اين آييننامه تشكيل مىشود.
3) كميسيون اقتصادي: كميسيون اقتصادى براى انجام وظايف محوله در محدوده اقتصاد و دارايى، بازرگانى داخلى، بازرگانى خارجى مطابق ضوابط اين آييننامه تشكيل مىشود.
4) كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي: كميسيون امنيت ملى و سياست خارجى براى انجام وظايف محوله در محدوده سياست و روابط خارجى، دفاع، اطلاعات و امنيت مطابق ضوابط اين آييننامه تشكيل مىشود.
5) كميسيون انرژي: كميسيون انرژى براى انجام وظايف محوله درمحدوده نفت، گاز، برق، سدها و نيروگاههاى آبى و برقى، انرژى اتمى و انرژىهاى نو مطابق ضوابط اين آييننامه تشكيل مىشود.
6) كميسيون برنامه و بودجه و محاسبات: كميسيون برنامه و بودجه و محاسبات براى انجام وظايف محوله در محدوده برنامه، بودجه، نظارت برنامه و بودجه و ديوان محاسبات و امور مالى مجلس و آمار و خدمات عمومى فنى مطابق ضوابط اين آييننامه تشكيل مىشود.
تبصره- كميسيون برنامه و بودجه و محاسبات علاوه بر انجام وظايف تخصصى در ماده (49) واين ماده موظف است نسبت به امور: نظارت و مراقبت بر اجراى مقررات بودجه و امور مالى مجلس و نحوه هزينه كردن آن، رسيدگى به عملكرد بودجه سالانه مجلس و ارائه گزارش آن حداكثر تا پايان شهريورماه سال بعد. اين گزارش جهت اطلاع نمايندگان چاپ مىگردد، بازرسى و رسيدگى دقيق و نظارت درمورد كليه اموال و اشياء منقول و غيرمنقول مجلس شوراى اسلامى و ارائه گزارش سالانه جهت چاپ و توزيع بين نمايندگان اقدام نماید.
7) كميسيون بهداشت و درمان: كميسيون بهداشت و درمان براى انجام وظايف محوله در محدوده بهداشت، درمان، امداد، بهزيستى، تأمين اجتماعى و بيمههاى اجتماعى و هلال احمر مطابق ضوابط اين آييننامه تشكيل مىشود.
8) كميسيون شوراها و امور داخلي كشور: كميسيون شوراها و امورداخلي كشور براي انجام وظايف محوله در محدوده سياست داخلي، شوراها، امور غيرعمراني شهرداريها و ثبت احوال مطابق ضوابط اين آييننامه تشكيل ميشود.
9) كميسيون صنايع و معادن: كميسيون صنايع و معادن براى انجام وظايف محوله درمحدوده صنايع، پست، مخابرات، معادن، پتروشيمى، صنايع هوافضا و ارتباطات مطابق ضوابط اين آييننامه تشكيل مىشود.
10) كميسيون عمران: كميسيون عمران براى انجام وظايف محوله در محدوده راه و ترابرى، مسكن، عمران شهرى و عمران روستايى و امور عمراني شهرداريها و دهياريها مطابق ضوابط اين آييننامه تشكيل مىشود.
11) كميسيون فرهنگي: كميسيون فرهنگى براى انجام وظايف محوله در محدوده فرهنگ و هنر، ارشاد و تبليغات، صدا و سيما و ارتباطات جمعى، تربيت بدنى و جوانان و زنان و خانواده مطابق ضوابط اين آييننامه تشكيل مىشود.
12) كميسيون قضائي و حقوقي: كميسيون قضائى و حقوقى براى انجام وظايف محوله درمحدوده قضائى و حقوقى مطابق ضوابط اين آييننامه تشكيل مىشود.
13) كميسيون كشاورزي، آب و منابع طبيعي: كميسيون كشاورزى، آب و منابع طبيعى براى انجام وظايف محوله درمحدوده كشاورزى، منابع آب، دام و طيور، شيلات، محيط زيست و هواشناسى مطابق ضوابط اين آييننامه تشكيل مىشود.
-
طرح تشکیل «استان تهران جنوبی» اعلام وصول شد
-
وزارت کشور موظف به اجرای پروژههایی با اولویت حمل و نقل عمومی شد
-
دریافت عوارض از خودروهایی که به محدوده طرح ترافیک وارد می شوند
-
سه سؤال از وزیر اقتصاد در دستور کار صحن علنی
-
مجلس نحوه توزیع درآمدهای جرایم رانندگی بین شهرداریها را مشخص کرد
-
دستگاههای مشمول پرداخت عوارض به شهرداریها و دهیاریها تعیین شد
-
سؤال از وزیر راه و شهرسازی در دستور کار صحن علنی
-
موافقت مجلس با یک فوریت طرح نظارت بر مسافرت های خارجی کارکنان
-
اعلام وصول سوال از وزرای اقتصاد و نیرو
-
نرخ عوارض نوسازی 2.5 درصد تعیین شد
-
مجلس به قانونی شدن شوراهای محلی رأی نداد
-
جلسه بررسی لایحه بودجه 99 در صحن مجلس آغاز شد
-
تبانی بانکهای خصوصی برای ارائه تسهیلات میلیاردی به شرکتهای اقماری یکدیگر
-
اقتصاد و تولید نیازمند سیاستگذاری دولت است
-
تصویب لایحه بودجه سال 99 در دولت
-
توجه به عدالت فرهنگی دربحث معافیت مالیاتی هنرمندان
-
کاهش رانت خواری با ثبت اموال مسئولان در سامانه
-
نبود عدالت آموزشی موضوع سوال از وزیر آموزش و پرورش
-
بودجه سالیانه باید شفاف و عملیاتی باشد
-
معافیت مالیاتی هنرمندان باید به تصویب مجلس برسد